انواع بیماری های شایع پوستی
متخصصان پوست در سرتاسر جهان بر این باورند که پوست یک فرد آینه سلامت درونی اوست. این به این دلیل است که پوست را عضوی است که می تواند شما را از علائم قابل تشخیص هر بیماری زمینه ای آگاه کند. بیماری های پوستی از جمله اختلالاتی است که می تواند تاثیر به سزایی بر ظاهر پوست و سلامت بگذارد.
آیا عارضه جدیدی بر روی پوستتان ظاهر شده که علت آنرا نمی دانید؟
آیا به دنبال راه درمان برای بیماری های پوستی می گردید؟
با ما در این مقاله به منظور آشنایی با بیماری های شایع پوستی همراه باشید.
منظور از بیماری های پوستی چیست؟
پوست انسان بزرگترین عضو بدن است. هر بیماری یا شرایطی که پوست را درگیر کند، بیماری پوستی نامیده می شود. با این حال، به خاطر داشته باشید که بیماریهای پوستی و درمانها میتوانند بسته به علل آنها از نظر علائم و شدت بسیار متفاوت باشند. برخی از بیماری های پوستی علل موقعیتی دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است ارثی باشند.
بیماری های پوستی بسیار شایع و گوناگون می باشند. این مشکلات می توانند موقتی یا همیشگی، دردناک یا بدون درد و برخی از آنها می توانند قابل انتقال یا موروثی باشند.
علل اختلالات پوستی
برخی از شایع ترین علل مشکلات پوستی عبارتند از:
- باکتری های گیر کرده در فولیکول های مو و منافذ پوست
- انگل ها، قارچ ها یا سایر میکروارگانیسم هایی که روی پوست زنده می مانند
- ویروس های مختلف
- سیستم ایمنی ضعیف
- حاملگی در بانوان
- تماس با محرک ها، آلرژن ها، یا با پوست آلوده شخص
- عوامل ارثی
- بیماری هایی که بر سیستم ایمنی، کلیه ها، تیروئید و سایر سیستم های بدن تاثیر می گذارند
جدای از این موارد، سایر شرایط سلامتی و مسائل مربوط به سبک زندگی نیز می تواند منجر به ایجاد اختلالات پوستی شود. برخی از بیماری های پوستی نیز بدون هیچ دلیل شناخته شده ای ایجاد می شوند.
انواع بیماری های پوستی
در اینجا لیستی از بیماری های پوستی که معمولا در بین انسان ها دیده می شود، آورده شده است:
آکنه
بیماری پوستی آکنه یکی از شایع ترین عارضه های پوستی است که افراد را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. می تواند روی صورت، سینه، گردن، شانه ها و قسمت بالایی پشت ظاهر شود. جوشهای آکنه معمولاً زمانی اتفاق میافتند که منافذ پوست در این قسمتهای بدن در اثر تجمع بیش از حد پوست مرده و چربی، مسدود و متورم میشوند. این بیماری اغلب از دوران بلوغ شروع می شود و در برخی افراد می تواند تا میانسالی نیز ادامه یابد.
این بیماری پوستی معمولاً همزمان با دوران بلوغ بر روی پوست شروع به تکثیر شدن می کند. در رابطه با آکنه بهتر است به موارد ذیل توجه نمایید:
- جوش یا آکنه معمولاً بر روی صورت، گردن، بازو، سینه و پشت کمر ظاهر می شود.
- هر جوش اسکاری از خود بر جای می گذارد. این اسکارها قابل درمان به وسیله تکنیک میکرونیدلینگ می باشند.
- برای درمان آکنه می بایست ابتدا علت آن توسط متخصص پوست و مو کشف شود و سپس درمان آن با تجویز داروی مناسب انجام گیرد.
تبخال
تبخال یک بیماری ویروسی است. این ویروس بر روی پوست به شکل تاول های گاهاً دردناک نمایان می گردد. تبخال می تواند پوست اندام های مختلف بدن را همچون لب، آلت تناسلی و.. را درگیر نماید. شایع ترین علت تبخال، ویروس هرپس سیمپلکس بسیار مسری یا HSV است. این بیماری به صورت گروهی از تاول ها روی دهان یا لب ها ظاهر می شوند و اغلب یک بیماری جدی نیستند.
در بیشتر موارد، تبخال ظرف دو هفته خود به خود از بین می رود. در مورد تبخال به نکات ذیل توجه نمایید:
- ضایعات ناشی از تبخال آبکی، قرمز و دردناک بوده و در نواحی دهان و لب بیش تر دیده می شوند.
- نواحی که درگیر تبخال شده اند، پیش از بروز این عارضه دچار سوزش و تورم می شود.
- برخی از تبخال ها ممکن است با علائمی همچون تب خفیف، بدن درد و تورم شدید همراه می شوند.
تاول
تاول ضایعه ای است که موجب تورم پوست به شکل کیسه مانند می شود. این کیسه ممکن است حاوی آب، چرک و خون باشد. تاول ها ممکن است کوچک تر یا بزرگ تر از یک سانتی متر باشند و ممکن است به صورت انفرادی یا گروهی پوست را درگیر نمایند. این عارضه می تواند در تمامی نقاط بدن ظاهر شود.
بیش تر تاول ها جزء بیماری های پوستی محسوب نمی شوند و موقتی هستند.
کهیر
دانه های ریز و درشت پوستی که بر اثر واکنش بدن نسبت به یک ماده آلرژی زا پدید می آید را کهیر می گویند. این دانه های قرمز رنگ با قرار گرفتن در معرض یک ماده خاص بر روی پوست پخش می شوند. کهیرها معمولاً دردناک بوده و بخش گسترده ای از بدن را درگیر می نمایند. این واکنش پوستی می تواند کوچک، گرد و حلقه مانند باشد.
کهیر یک واکنش آلرژیک است که به صورت جوش های خارش دار روی پوست ظاهر می شود که اندازه آن می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. در بیشتر موارد، کندو یا همان کهیر معمولاً ظرف یک روز ناپدید می شود. با این حال، گاهی اوقات این اختلال می تواند تا شش هفته طول بکشد. آنتی هیستامین ها برای کاهش خارش ناشی از کهیر مفید هستند.
آکنه روزاسه
این بیماری پوستی اغلب سریعتر از سایر بیماری های پوستی باعث قرمزی پوست می شود. علائم اصلی روزاسه قرمزی، حساسیت و خشکی پوست است. گاهی اوقات، برآمدگی های قرمز رنگ می تواند فراتر از ناحیه گونه و بینی تا چانه، پیشانی، گوش ها، پشت و سینه گسترش یابد.
اگزما
اگزما یک بیماری شایع پوستی است که بیشتر کودکان را درگیر می کند. علامت اصلی این بیماری لکه های خشک و پوسته پوسته شدن پوست است. چنین لکه هایی می توانند روی پیشانی، پوست سر، دست ها، صورت و گونه ها ظاهر شوند. اگزما می تواند یک بیماری مزمن پوستی باشد و اغلب با آنتی هیستامین ها و کرم های پوستی درمان می شود که به تسکین خارش کمک می کند.
پسوریازیس
پسوریازیس نیز یکی از شایعترین بیماریهای پوستی در افراد در سراسر جهان است. شایع ترین نوع این بیماری پسوریازیس پلاکی نام دارد، که در آن سلولهای جدید پوست در یک بازه کوتاه تولید میشوند و باعث انباشته شدن آنها روی سطح پوست و ایجاد لکههای پوستهدار میشوند. پلاک ها اغلب روی آرنج، کمر، زانو و پوست سر ظاهر می شوند.
ملانوما
ملانوما یک نوع شدید سرطان پوست است که اغلب شبیه یک خال خوش خیم روی پوست است. با این حال، تمایل به تکثیر سریع دارد و اگر در مراحل اولیه تشخیص داده نشود، می تواند کشنده باشد. با این حال، اگر ملانوم در غربالگری های اولیه توسط متخصص پوست شما تشخیص داده شود، بسیار قابل درمان است.
لوپوس
یک بیماری پوستی خودایمنی است که به قسمت های مختلف بدن مانند پوست، ریه ها و کلیه ها حمله می کند. لوپوس اغلب مانند یک نقطه ضخیم و پوسته پوسته روی صورت، یک بثورات گسترده در پشت، یک زخم در بینی یا دهان، یا شبیه آفتاب سوختگی به نظر می رسد. اغلب توسط نور ماوراء بنفش، نور خورشید و استرس ایجاد می شود.
تبخال
شایع ترین علت تبخال ویروس هرپس سیمپلکس بسیار مسری یا HSV است. این بیماری به صورت گروهی از تاول ها روی دهان یا لب ها ظاهر می شوند و اغلب یک بیماری جدی نیستند. در بیشتر موارد، تبخال ظرف دو هفته خود به خود از بین می رود.
آکتینیک کراتوز
یکی از بیماری های پوستی آکتینیک کراتوز می باشد که اندازه آن معمولاً کم تر از 2 سانتی متر بوده و سایزش تقریباً به اندازه مداد پاک کن است. این ضایعه نازک، زبر و خشن می باشد و معمولاً دست، بازو، گردن و نقاطی از بدن را که بیش تر در معرض نور آفتاب قرار دارند را درگیر می نماید. آکتینیک کراتوز بیش تر به رنگ صورتی بوده و به رنگ ها قهوه ای و طوسی نیز قابل کشف می باشد.
درمان بیماری پوستی
اگر در مورد نحوه درمان بیماری های پوستی سردرگم هستید، توجه داشته باشید که بسیاری از اختلالات پوستی قابل درمان هستند. در اینجا چند روش درمانی استاندارد که توسط متخصصان پوست توصیه می شود، آورده شده است.
- آنتی بیوتیک ها
- پمادها و کرم های دارویی
- آنتی هیستامین ها
- تزریق استروئید یا ویتامین
- لیزر درمانی
- داروهای تجویزی
به یاد داشته باشید که برخی از بیماری های پوستی به درمان ها پاسخ نمی دهند، در حالی که برخی بدون هیچ درمانی از بین می روند. اگر در مورد چگونگی درمان بیماری های پوستی نگران هستید، توجه داشته باشید که با درمان مناسب، ممکن است بتوانید شرایط را به بهبودی وادار کنید. با این حال، ممکن است زمانی که با محرک های خاصی مانند بیماری و استرس مواجه می شوند، دوباره ظاهر شوند.
از سوی دیگر، اگر دچار اختلالات پوستی موقت هستید، می توانید موارد زیر را امتحان کنیدک
- ضایعات ناشی از تبخال آبکی، قرمز و دردناک بوده و در نواحی دهان و لب بیش تر دیده می شوند.
- استفاده از محصولات مراقبت از پوست
- اقدامات بهداشتی خوب
- آرایش دارویی
- تغییرات خاص در سبک زندگی، مانند تغییر در رژیم غذایی
پیشگیری از بیماری پوستی
همانطور که قبلا ذکر شد، برخی از اختلالات پوستی قابل پیشگیری نیستند، به خصوص آن هایی که ارثی هستند. با این حال، می توانید با رعایت این نکات از انواع دیگر اختلالات عفونی پوستی جلوگیری کنید.
- دست های خود را مرتباً با آب گرم و صابون بشویید.
- از به اشتراک گذاشتن لیوان های نوشیدنی و ظروف غذا خوردن با افراد دیگر خودداری کنید.
- از تماس مستقیم با افرادی که عفونت پوستی دارند خودداری کنید.
- قبل از استفاده، همه چیزهایی را که در فضاهای عمومی استفاده می کنید، مانند باشگاه، تمیز کنید.
- هرگز وسایل شخصی مانند برس مو، پتو یا لباس را به اشتراک نگذارید.
- حداقل هفت ساعت در روز بخوابید.
- مقدار زیادی آب بنوشید.
- از استرس بیش از حد احساسی یا جسمی خودداری کنید.
- از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی استفاده کنید.
- هر روز صورت خود را با آب و یک پاک کننده ملایم بشویید.
- از مرطوب کننده پوست استفاده کنید.
- تا جایی که می توانید از انواع آلرژن ها اجتناب کنید.
- از تماس با مواد شیمیایی قوی و سایر محرک های پوستی خودداری کنید.
- از پوست خود در برابر باد، گرما و سرمای بیش از حد محافظت کنید.
به یاد داشته باشید که یادگیری در مورد بیماری های پوستی و درمان های رایج می تواند به حفظ سلامت و درخشندگی پوست شما کمک کند. این به شما کمک می کند بیماری پوستی خود را بهتر درک کنید. در این راستا از بهترین متخصص پوست و مو کمک بگیرید و در صورت لزوم در مورد روش های درمان با او صحبت کنید.
بیماری های پوستی بسیار شایع و گوناگون می باشند. این مشکلات می توانند موقتی یا همیشگی، دردناک یا بدون درد و برخی از آنها می توانند قابل انتقال یا موروثی باشند. دکتر یلدا عطارزاده متخصص پوست و مو در اصفهان از تکنیک های علمی و به روز برای درمان بیماری های پوستی استفاده می نماید. راههای ارتباطی با دکتر یلدا عطارزاده:
شماره های تماس : 36637466-031 , 4043760-0913
کلام آخر
بیماری های پوستی بسیار شایع و متنوع می باشند. بهتر است پس از ابتلا به هر کدام از بیماری های پوستی به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کرده و از درمان های خودسرانه و خانگی خودداری نمایید.